Blog

 

Šestinedělí je období po porodu, které trvá šest až osm týdnů. Během prvních dnů se žena adaptuje na změny, které nastaly. Začíná kojit, odchází očistky, hojí se porodní poranění. Žena se adaptuje na novou roli matky. S příchodem dítěte se všechno mění, vše se najednou točí hlavně kolem potřeb dítěte. Maminky v tomto období jsou obzvláště citlivé,...

Po narození zůstane miminku asi 3 cm dlouhý pupeční pahýlek na bříšku, který po celé těhotenství spojoval miminko s maminkou. Pupeční pahýl je buď podvázán gumou nebo svorkou. Guma je pružná a nepůsobí miminku otlaky, svorku je třeba kontrolovat, aby miminko netlačila a byla volně nad okrajem plenky.

Nejdůležitější období z hlediska psychomotorického vývoje dítěte jsou zejména první měsíce života. Zkušenosti a dovednosti dítěte získané v prvním roce jsou pevným základem pro jeho celý život.

Co ovlivní, že porod běží dobře a rychle? Chcete vědět, proč některá žena porodí tak lehce? Jak můžete dobře porodit i Vy? Vytvořila jsem pár rad pro pohodové těhotenství a porod.

Bonding

05.01.2018

Proces komunikace začíná již v těhotenství. Těhotná žena se může naučit si své děťatko v bříšku nahmatat, aby jej vnímala celým svým tělem a myslela na něj. Může si ho vizualizovat a mluvit s ním, zpívat mu a hladit ho.

Bříško je pro Vaše miminko chráněný svět, je to jeho pokojíček. Děťátko se tam má dobře a po celou dobu těhotenství vnímá okolní svět a s Vámi komunikuje pomocí pohybů a doteků.

Instinkt novorozence ke kojení je propojen s přirozeným instinktem matky dát si své dítě hned po narození na břicho či hrudník, kůže na kůži. Pupečník v tomto případě slouží také tomu, aby držel matku a dítě pohromadě, což jasně naznačuje, že tito dva mají být po porodu spolu.

Kojení je fyziologický děj. Mléko se tvoří neustále pod vlivem hormonů. Tvorba těchto hormonů je stimulovaná sáním dítěte.